Parròquia d'Alcanar
Web de la Parròquia de
Sant Miquel d'Alcanar

parroquiaalcanar.com | quinquennals.cat
ACTUALITZACIÓ
02.01.2022
Tornar a l'inici >>

TEMPLE | ERMITA | CENTRE PASTORAL | CÀRITAS | CAMPAMENTS | FAM | MPJ | MAC | CATEQUESI | QUINQUENNALS

 

Arxiu de notícies publicades al web l'any 2021

Anar a l'arxiu 2020

LA VIDA EN L'ESPERIT: EL DO DE CONSELL
[23/05/2021]

Pentecosta

El creient sap que la seua vida té un sentit, i que eixe sentit no depèn d’ell. Déu està en el principi i el terme de la seua existència: hem estat creats per Ell i per a Ell. Les nostres opcions respecten l’ordre de la justícia si ens condueixen a la fi per a la qual hem estat creats i, per tant, si ens acosten a Déu. Aquest principi constitueix el fonament de tot l’actuar moral del cristià. Per això, la primera qüestió en tot procés de discerniment moral és si el que fem ens apropa o ens allunya de la meta a la qual ens encaminem.

A més, en tota decisió on es posen en joc els valors morals, el creient, no sols ha de tindre en compte el contingut de la seua acció, sinó que ha de ponderar també les motivacions que l’impulsen a actuar d’una determinada manera i la forma de dur-la a terme. Així, per exemple, no es pot utilitzar la religió amb finalitats polítiques; ni emprar la força per a anunciar l’Evangeli; ni imposar la veritat amb mètodes violents. Unes motivacions o uns mètodes no evangèlics en les opcions que els creients i l’Església hem de prendre en determinades circumstàncies, poden ser contraproduents, perquè enfosqueixen el testimoniatge cristià.

Pel do de consell, l’Esperit Sant ens il·lumina per a contemplar la nostra vida i jutjar sobre les nostres actuacions a la llum de la voluntat de Déu, que és un pare bo que ens estima. Això ens dona claredat en l’actuar; ompli el nostre cor de confiança i de pau; calma la inquietud que provoquen els dubtes quan la decisió no és fàcil; i ens fa experimentar l’alegria que sent qui actua amb rectitud. Això no implica que tinguem una fórmula màgica per encertar sempre, però és el camí per assumir decisions autèntiques i trobar la llum i la pau, una pau molt major que la comoditat de no decidir perquè no es vol arriscar.

† Enrique Benavent Vidal

Bisbe de Tortosa 

CELEBREM LA PASQUA
[4/04/2021]

"No tingueu por, vosaltres. Sé que busqueu Jesús, el crucificat. No és aquí: ha ressuscitat, tal com va dir. Veniu, mireu el lloc on havia estat posat. Aneu de seguida a dir als seus deixebles: Ha ressuscitat d'entre els morts, i ara va davant vostre a Galilea. Allà el veureu."

Mc, 28, 5-7

Jesús ha vençut la mort. Al·leluia!

MOLT BONA PASQUA A TOTHOM!

 

SETMANA SANTA 2021
[27/03/2021]

El diumenge de Rams comença la Setmana Santa. Aquest any, per les circumstàncies, no podrem celebrar les processons que omplen de religiositat els carrers de les nostres ciutats, però sí tindrem a les esglésies els actes litúrgics propis d’aquests dies. Durant tota aquesta setmana celebrarem la mort del Senyor. Les celebracions són sòbries i, a la vegada, riques en gestos i símbols, alguns dels quals no es tornen a repetir al llarg de l’any litúrgic, com la postració silenciosa del celebrant al començament de la celebració del Divendres Sant, i el ritu de l’adoració de la Creu, en el qual som convidats a mirar l’arbre on morí el Salvador del món.

Quan al llarg d’aquests dies recordem al Crucificat ens envaeixen dos sentiments: esglai en veure’l tan desfigurat per les tortures que ha rebut a mans de tota la humanitat; i admiració per com ha acceptat eixe sofriment, prenent damunt seu els nostres dolors i morint per les nostres faltes, i tot sense obrar amb violència ni tindre als llavis la perfídia. ¿Per què el món s’esglaia davant la Creu de Crist? El Concili Vaticà II recorda que l’ésser humà és capaç de lo millor i lo pitjor. En la Creu de Jesucrist es descobreix lo pitjor que pot sortir del cor de l’home. Ho veiem en els relats de la passió que aquests dies escoltarem i meditarem: els interrogatoris dels grans sacerdots, el judici per part del procurador romà, les tortures… Tot ens porta a preguntar-nos ¿com és possible que les persones puguem arribar a tanta crueltat?

Quan pensem del que som capaços, no podem fer altra cosa que esglaiar-nos. ¿Per què el món s’admira quan contempla el Crucificat? Perquè en Ell resplendeix lo millor que hi ha en el cor de l’home. De fet, en la passió segons sant Joan, que escoltarem el Divendres Sant, veurem com Pilat presenta Jesús al poble dient: «aquí teniu l’home». Sense saber-ho, Pilat ens ha dit una gran veritat: Jesús és l’home perfecte; l’home en el que no hi ha cap mal; l’home que només sap fer el bé; l’home que s’ha mantingut en fidelitat a Déu.

Ens esglaiem perquè es posa de manifest el que som capaços de fer els homes. I ens admirem perquè eixe condemnat a mort ha respost a la injustícia de la seua condemna sense cap violència i, a més, perdonant. La seua resposta al mal ha sigut continuar fent el bé.

La Carta als Hebreus ens ensenya que Jesús, per la seua passió «s’ha convertit en font de salvació eterna» (He 5,9). Del seu costat obert brolla la sang i l’aigua que simbolitzen totes les benediccions que ens venen per la seua mort. Per això la litúrgia d’aquests dies és tota ella una invitació a la pregària per a què la gràcia de la Redempció que naix del costat obert del Salvador arribe a tota la humanitat.

En aquesta pregària, aquest any recordem especialment als qui més han patit o estan patint per la pandèmia. Que aquests dies siguen per a tots una ocasió de retrobar-nos amb el Senyor.

† Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

 

ressurreccióHORARIS DE LES CELEBRACIONS

Parròquia de Sant Miquel d'Alcanar

Diumenge de Rams

Missa a les 12:00 (amb benedicció de Rams)

Dijous Sant

Missa a les 19:30

Divendres Sant

Via Crucis a les 9:00 (dins l'església)

Oficis a les 17:00

Dissabte Sant

Vigília de Ressurrecció a les 19:00

Diumenge de Pasqua

Missa a les 12:00

QUARESMA: UN TEMPS DE CREIXEMENT
[20/02/2021]

La Quaresma és un temps per a creure, és a dir, «per a rebre Déu a la nostra vida i permetre-li “fer estada” en nosaltres». En el cor de qui està ple de si mateix o centrat en les coses que el món ofereix com a reclam per aconseguir la felicitat, no hi ha lloc per a Déu. El dejuni ens permet «alliberar la nostra existència de tot el que ens fa nosa, fins i tot de la saturació d’informacions —veritables o falses— i productes de consum, per tal d’obrir les portes del nostre cor a Aquell que ve a nosaltres pobre de tot, però “ple de gràcia i de veritat” (Jn 1,14)», i possibilita deixar en el nostre interior l’espai que correspon a Déu.

El camí cap a la Pasqua ha de ser sostingut per l’esperança. Malgrat l’actual context, els cristians sabem que el dolor, el sofriment, les injustícies i els mals del món no tenen l’última paraula: «Esperar vol dir creure que la història no acaba amb els nostres errors, les nostres violències i injustícies, ni amb el pecat que crucifica l’Amor». L’última paraula sobre la història humana la té l’amor de Déu, per això esperem i acollim la reconciliació que se’ns ofereix en el sagrament de la Penitència, que ha d’estar en el cor del procés de conversió, i ens convertim en difusors del perdó per arribar a viure una pasqua de fraternitat. En el silenci de l’oració creixem en l’esperança, perquè rebem la llum interior que il·lumina els desafiaments de la nostra missió com a cristians.

La caritat és «l’impuls del cor que ens fa sortir de nosaltres mateixos i que suscita el vincle de la cooperació i de la comunió», especialment amb els qui estan sols, malalts, sense llar, menyspreats o en situació de necessitat. No és, per tant, un sentiment estèril, sinó la manera d’avançar cap a una civilització de l’amor i «aconseguir camins eficaços de desenvolupament per a tots» (Fratelli tutti, 183). L’almoina donada amb senzillesa, gran o petita, ens permet compartir el que tenim amb amor i sempre es transforma en font de vida i felicitat. «Viure una Quaresma de caritat vol dir tenir cura dels qui es troben en condicions de patiment, abandonament o angoixa a causa de la pandèmia de la Covid-19». Que les nostres obres de caritat vagen acompanyades per una paraula de confiança, perquè l’altre senti que Déu l’estima com a fill.

† Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

 

Quaresma

ENCOMANA SOLIDARITAT PER ACABAR AMB LA FAM
[14/02/2021]

El món ha superat els 95 milions de contagis per coronavirus. Però hi ha altres xifres encara pitjors. Aquest any, més de 800 milions de persones patiran fam al món. I 1.300 milions es veuen ja afectades per la pobresa.

En la seva Campanya 62, que el 2021 es desenvoluparà sota el lema "Encomana solidaritat per acabar amb la fam", Mans Unides se centrarà en denunciar les conseqüències que la pandèmia de coronavirus està tenint entre les persones més vulnerables de la planeta i a promoure la solidaritat entre els éssers humans com a única forma de combatre la pandèmia de la desigualtat, agreujada per la crisi sanitària mundial, que castiga amb fam i pobresa a centenars de milions de persones al món.

Mans Unides, que porta més de 62 anys treballant fonamentada en el valor de la solidaritat universal, vol reafirmar el 2021, amb més fermesa que mai:

* la dignitat de tot ésser humà i els seus drets;

* la necessitat de generar nous estils de vida més solidaris;

* i la urgència, des de la política i l'economia, de crear condicions de vida més humanes, centrades en la dignitat de cada persona i en el bé comú.

Per això, Mans Unides vol que aquest any augmentin els contagis de solidaritat, i no els que porten a la malaltia i la mort. I per això vol que et contagiïs del missatge de la seva nova Campanya i que col·laboris en la tasca que porten fent des de fa més de sis dècades: acabar amb la fam al món.

Només això ens ajudarà a superar les crisis sanitàries i a construir societats dignes per a tothom.

Per saber-ne més >>>

 

Mans Unides 2021

© Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - Alcanar

Amunt