Parròquia d'Alcanar
Web de la Parròquia de
Sant Miquel d'Alcanar

parroquiaalcanar.com | quinquennals.cat
ACTUALITZACIÓ
27.02.2021
Tornar a l'inici >>

TEMPLE | ERMITA | CENTRE PASTORAL | CÀRITAS | CAMPAMENTS | FAM | MPJ | MAC | CATEQUESI | QUINQUENNALS

 

Arxiu de notícies publicades al web l'any 2020

Anar a l'arxiu 2019

CELEBREM EL REMEI EN TEMPS DE COVID
[7/10/2020]

Les festes del Remei del 2020 es veuen afectades per la pandèmia de la COVID-19 i les restriccions sanitàries dictades per l'administració competent. No les podrem celebrar, doncs, com era costum en anys anteriors; però això no vol dir que no puguem adaptar aquesta celebració a un format més auster i d'acord amb les mesures de protecció que es requereixen.

Des de la Junta del Remei i d'acord amb la Parròquia de Sant Miquel, s'han programat els actes següents:

Diumenge, 11 d'octubre, a les 11:00...... Missa del Remei, a la plaça de l'ermita. Es controlarà l'aforament i caldrà assistir-hi amb totes les mesures de seguretat requerides (mascareta, neteja de mans, control de temperatura)

Dilluns, 12 d'octubre, a les 11:00...... Missa del Pilar, al parc de la Bassa (amb les mateixes mesures de protecció)

Dilluns, 12 d'octubre, a les 16:00..... Missa a l'ermita (interior i amb les mesures de protecció esmentades). L'aforament serà limitat.

També volem animar tothom a penjar a les finestres i balcons durant tot el cap de setmana els domassos de la Mare de Déu del Remei per tal de visibilitzar la nostra patrona i l'estimació que sentim per ella.

Quinquennals 2019

CARTA PASTORAL: CREURE I ESPERAR EN DÉU EN MOMENTS D'INCERTESA
[30/06/2020]

El nostre bisbe diocesà, Mn. Enrique Benavent Vidal, ha publicat una carta pastoral sota el títol "Creure i esperar en Déu en moments d'incertesa" amb l'objectiu d'ajudar-nos, a la llum de la Paraula de Déu i oberts a l’acció de l’Esperit Sant, a transformar aquesta situació que vivim en un moment de gràcia i aprofitar-la per a donar un nou impuls a les nostres comunitats cristianes.

Del text complet que us podeu descarregar aquí n'hem extret algunes reflexions fonamentals.

- Jesús, que va plorar davant la mort del seu amic Llàtzer, ens ensenya a no ser insensibles al sofriment de ningú, encara que es tracte de persones que no coneguem, perquè també són germans nostres.

- Visquem en la humilitat de qüestionar-nos cadascú (també els creients) que tal vegada alguna cosa ha de canviar en nosaltres.

- Allunyem qualsevol comportament insolidari que no contribueix a viure en pau aquesta circumstància.

- Tant de bo que aquesta dura prova ens ajude a humanitzar més la nostra relació amb els malalts i ancians, i a no oblidar que el compromís més important d’una societat envers ells és garantir-los que seran cuidats i acompanyats en els moments més difícils de la seua vida.

- podem sembrar esperança en el cor de moltes persones, ajudar-les a sortir de les situacions que les angoixen, arribar on les estructures administratives no arriben i acompanyar d’aquesta manera els més vulnerables.

Carta Pastoral - Text complet >>>

 

Jesús resuscitat

REPRENEM LES CELEBRACIONS DE LA MISSA
[15/05/2020]

Coincidint amb el pas a la Fase 1 de desescalada del confinament pel COVID-19, a partir del divendres, 15 de maig, es reprenen les celebracions de la missa a la nostra parròquia de Sant Miquel. Els horaris seran els següents:

- divendres, 15 de maig, a les 19:00. Missa de Sant Isidre, patró de la pagesia.

- A partir del dissabte, 16 de maig, i de dilluns a dissabte, hi haurà missa tots els dies a les 19:00.

- Els diumenges la missa serà a les 12:00.

Durant la Fase 1 caldrà seguir les següents normes:

- L'aforament permès és de 115 persones. Un cop s'assoleixi un terç d'aquest aforament ningú més podrà entrar al temple. Cal evitar les aglomeracions a l'entrada i a la sortida i mantenir sempre la distància de seguretat de 2 metres.

- Es procurarà que les portes es mantinguin obertes per tal d'evitar tocar els poms de les portes i només s'accedirà per la porta principal.

- És obligatori l'ús de mascareta per a tots els fidels.

- A l'entrada hi haurà dispensadors per desinfectar-nos les mans. Després cadascú anirà al seient escollit evitant tocar res que no sigui necessari. No hi haurà aigua beneïda a les piles d'entrada ni fulls informatius.

- Els bancs disponibles seran alterns, un sí i un no. Cal seure 1 persona a cada extrem del banc, o com a màxim 3 persones, 2 als extrems i 1 al mig.

- No hi haurà col·lecta durant la celebració. Podreu fer la vostra aportació a la sortida.

- El gest de la pau serà amb una inclinació de cap amb les persones més properes. No ens donarem la mà.

- Al moment de la comunió se sortirà per bancs, primer un costat i després l'altre. L'anada es farà pel passadís central i la tornada pels laterals, guardant sempre la distància de seguretat.

- El sacerdot, abans de distribuir la sagrada Eucaristia dirà per a tothom "El cos de Crist" i tothom respondrà des del seu lloc "Amén". La sagrada Eucaristia es repartirà en silenci i la rebrem a les mans.

- En acabar la celebració sortirem amb ordre i sense aglomeracions, començant pels últims bancs i acabant pels de davant de tot. A la sortida, damunt una taula hi haurà la panera per fer les aportacions per a la col·lecta.

Cal que tots els que hi participem tinguem responsabilitat i observem les mesures de prevenció per guardar-nos, i també per protegir els altres com a membres tots d'una gran família.

Vivim amb alegria i agraïment al Senyor el poder retrobar-nos en les celebracions del culte, i siguem tots molt responsables.

Mesures seguretat Covid-19

JESÚS, EL CAMÍ, LA VERITAT I LA VIDA
[10/05/2020]

Potser de vegades tenim una imatge idíl·lica de les primeres comunitats. Però no hi faltaven els problemes: Els immigrats de llengua grega es queixaven dels nadius perquè, en la distribució diària d’ajuda als pobres, les seves viudes no eren ateses. Quina és l’actuació dels apòstols? Primer, acceptar que hi ha un problema; en segon lloc buscar la solució, però intervenint-hi tots: Busqueu entre vosaltres mateixos set homes fiats, plens de l’Esperit Sant i de seny i els encarregarem aquesta feina.

Els apòstols han fet la proposta i després accepten l’elecció feta per la comunitat, sense cap veto. Cadascú té la seva missió: Nosaltres continuarem ocupant-nos de la pregària i del ministeri de la paraula, que era el propi d’ells. En l’Església tots tenim la nostra pròpia missió, diferent però igualment important. El resultat? A Jerusalem creixia molt el nombre dels creients.

Jesús camí

És una Església que es fia de les paraules de Jesús: Que els vostres cors s’asserenin: Confieu en Déu, confieu també en mi. Perquè Jesús, responent a Tomàs, diu clarament: Jo soc el camí, la veritat i la vida; ningú no arriba la Pare, si no hi va per mi. Sabem on es troba la vida i la veritat: en el mateix Crist; el camí per arribar a Déu, al Pare, no el trobarem en ningú més. Hi ha una unió íntima entre Jesús i el Pare: No creus que jo estic en el Pare i el Pare està en mi? Així ho demostren les seves obres. Però qui creu en mi, també farà les obres que jo faig, i fins en farà de més grans.

L’Església des de llavors predica, també amb les obres, la Veritat i la Vida que són el mateix Crist. Crist és la pedra viva, escollida, de gran valor encara que no tothom fa cas de la predicació: Sempre n’hi haurà que no en fan cas com diu Pere. Però nosaltres som un poble escollit, un reialme sacerdotal... la possessió personal de Déu sempre i quan fem cas de la predicació i busquem en Crist i en ningú més la Veritat i la Vida. I això ho hem de demostrar amb les obres.

Mn. Jaume Pedrós

JESÚS ÉS EL BON PASTOR QUE DONA LA VIDA PER LES OVELLES - QUART DIUMENGE DE PASQUA
[03/05/2020]

Tots entenem la imatge del pastor i les ovelles. Jesús la fa servir per definir la seva figura: Jo soc la porta de les ovelles. A través d’aquesta porta podem arribar a la salvació: Els qui entrin passant per mi, se salvaran de tot perill i trobaran pasturatge. Jesús és el veritable pastor: Les ovelles reconeixen la seva veu; crida les que són seves, cadascuna pel seu nom.

El que vol el pastor no és el que desitgen els lladres i els bandolers: Els lladres només venen per robar, matar i fer destrossa. En canvi Jesús vol la salvació i la vida: Jo he vingut perquè les ovelles tinguin vida i en tinguin a desdir. Jesús no ha vingut a aprofitar- se de les ovelles com havien fet els dirigents jueus de la seva època. Jesús no explota les ovelles, al contrari es posa al seu servei, dona la seva vida per elles, les coneix individualment amb un coneixement amorós.

Bon Pastor

Nosaltres, com ovelles de Déu, som coneguts i estimats personalment per Jesús: Si el seguim, si passem per ell trobarem la vida, la salvació, la felicitat plena. Però avui, en aquest diumenge del Bon Pastor, se’ns demana a tots els pastors de l’Església (d’alguna manera ho som tots, però especialment els sacerdots) que coneguem les ovelles, que les estimem, que les portem a la vida; que coneguin i estimin Jesucrist perquè a través d’ell arribin a la vida, a l’autèntica vida.

No podem ser lladres o bandolers que es preocupen només dels seus propis interessos. Per això a la primera lectura veiem com la gent preguntaven: Digueu-nos què hem de fer, com trobarem la vida. La resposta és clara: Convertiu-vos i que cadascú es faci batejar en el nom de Jesús, per obtenir el perdó dels pecats. En ell trobem la salvació.

I Pere ens recorda: Tots vosaltres anàveu errants com un ramat que es dispersa, però ara heu tornat a aquell que és el vostre pastor i guardià. Però seguir Crist pastor, és agafar també la nostra creu, com va fer ell: Crist patí per vosaltres i així us deixà el seu exemple perquè seguiu les seves petjades.

Mn. Jaume Pedrós

REALMENT EL SENYOR HA RESSUSCITAT! - TERCER DIUMENGE DE PASQUA
[26/04/2020]

L’evangeli d’avui és una gran catequesi sobre l’Eucaristia i sobre la Resurrecció. Jesús es troba amb dos deixebles decebuts del final de Jesús: El cas de Jesús. Nosaltres esperàvem que ell seria el qui hauria alliberat Israel. Ara, de tot això ja fa tres dies. Esperaven, ara ja no esperen res i marxen. I això que algunes dones del nostre grup ens han esverat: han anat al sepulcre, no hi han trobat el cos. I també hi han anat alguns dels qui eren amb nosaltres però a ell no l’han trobat.

També ells voldrien trobar, tocar el Senyor. La fe no és el seu fort: Si que us costa d’entendre! Malgrat tots els indicis no creuen en allò que ha dit Pere a la primera lectura: Jesús de Natzaret va ser traït, i vosaltres el vau matar. Però Déu l’ha ressuscitat i l’ha alliberat dels llaços de la mort. També ho afirma la segona lectura: Déu abans de crear el món havia decidit el destí de Crist, sacrificat com anyell sense tara. I ara l’ha manifestat per a vosaltres, els qui, per ell, heu cregut en Déu, que l’ha ressuscitat d’entre els morts.

Sopar d'Emaús
El sopar d'Emaús - Caravaggio

Tot això que afirmen les lectures, els dos deixebles d’Emaús no ho entenien. Jesús els ho diu clarament: ¿No havia de patir tot això el Messies abans d’entrar en la seva glòria? Però a mesura que Jesús els ho explica els nostres cors s’abrusaven mentre ens obria el sentit de les Escriptures.

El Crist ressuscitat es fa present i real però els deixebles no el capten. Serà només quan Jesús prengué el pa, digué la benedicció, el partí i els el donava. Ara se’ls obriren els ulls i el reconegueren però ell desaparegué. Ara ja creuen en ell sense tocar-lo. L’Eucaristia ens permet trobar-nos per la fe amb Crist ressuscitat que no pot ser captat amb els ulls de la carn sinó només amb els de la fe. Ens trobem amb ell en l’escolta de la Paraula de Déu, en l’acollida del foraster, en el pa i el vi consagrats. I ara ells tornen amb els germans, sense cap cansament: Llavors mateix s’alçaren, i se’n tornaren a Jerusalem. Ara s’han convertit en apòstols del Ressuscitat.

Mn. Jaume Pedrós

PAU A VOSALTRES! - SEGON DIUMENGE DE PASQUA
[19/04/2020]

Segurament tots voldríem veure les nostres esglésies plenes, però perquè sigui així, fan falta moltes coses. A la primera lectura d’avui llegim: "Tothom sentia un gran respecte [pels cristians]" Per què? "Els germans eren constants a assistir a l’ensenyament dels apòstols, a posar en comú els seus béns i a reunir-se per partir el pa i per a la pregària".

I després encara diu: "Els creients vivien units, i es distribuïen els diners segons les necessitats de cadascú". Si visquéssim així els cristians, no atrauríem molta més gent? Però si ens veuen desunits i cadascú buscant els seus interessos...

Però segurament que també avui dia hi ha moltes persones que pensen com Tomàs: "Si no li veig a les mans la marca dels claus, si no li fico el dit dins la ferida dels claus i la mà dins el costat, no m’ho creuré pas". I això que els seus companys li deien: "Hem vist el Senyor". Però ell vol tocar, vol comprovar, com molta gent avui dia.

En canvi, Jesús ens dirà: "Feliços els qui creuran sense haver vist". Sabem molt bé que costa molt creure sense haver vist, sense tocar el Senyor. Tanmateix l’evangeli acaba dient-nos precisament: "Els miracles que heu llegit aquí han estat escrits perquè cregueu que Jesús és el Messies, el Fill de Déu i, havent cregut, tingueu vida en el seu nom". Per això s’escriuen els evangelis: perquè creguem en Crist encara que no l’hàgim vist.

La segona lectura ens recorda que "Déu ens ha donat una esperança viva, gràcies a la resurrecció de Jesucrist d’entre els morts". Aquest és el punt central de la nostra fe. La resurrecció explica la forma de viure els primers creients, ens dóna "l’esperança d’una heretat que res no pot destruir ni deteriorar, una gran alegria, ni que ara us haguessin d’entristir per poc temps diverses proves".

La resurrecció de Crist ens dóna el perdó dels pecats, el fet de saber desprendre’ns dels nostres béns, el fet de creure en Crist sense haver-lo tocat, la vida plena, una immensa alegria. I això ho fa possible l’Esperit que hem rebut: "Rebeu l’Esperit Sant".

Mn. Jaume Pedrós

Aparició Jesús

DIUMENGE DE PASQUA: JESÚS I L'ESPERANÇA DE LA RESURRECCIÓ
[12/04/2020]

Els testimonis sobre Jesús no s'acaben pas amb el seu descens al sepulcre; afirmen que segueix. Jesús tenia ja aquesta convicció d'un "més-enllà" de la mort; si no, escollir aquest camí hauria estat un absurd. Aquest pas per la mort, que havia de provocar el seu propi esclat, també el veia com el lloc d'un ressorgiment de vida per a moltíssims: era la manera que ell havia trobat de fer passar a tots el dinamisme del Regne. Els testimonis ens diuen: "Jesús ha ressuscitat, l'hem tornat a veure viu".

Els cristians han nascut d'aquesta convicció: sense ella, uns homes i unes dones no s'haurien posat mai en camí de seguir Crist; tot s'hauria ofegat en la mort. Aquests homes que, covardament, van fugir quan l'arrestaren; aquests companys que l'han deixat morir sol a la creu, ¿com s'haurien pogut alçar, aixafats per la vergonya de llur deserció i per la fi tràgica de llurs esperances?

Jesús Ressuscitat

En què es va fonamentar la seva convicció que Jesús, mort, hagi retornat vivent, present entre ells? Els Evangelis ens donen dues indicacions: han trobat buit el sepulcre en el qual Jesús havia estat enterrat, i, sobretot, molts deixebles l'han vist viu després de la seva mort. Després d'aquestes experiències, el dubte s'esvaeix per donar lloc a una convicció absoluta: tenen la certesa d'haver-lo retrobat; aquesta convicció engendra en ells una esperança indestructible: l'odi, la injustícia, els diners, el menyspreu, que per un instant han aixafat Jesús, són vençuts amb la seva mort. La Vida i l'Amor triomfen amb Jesús vivent. La victòria és, per tant, possible: existeix una sortida; l'univers nou de Déu no és pas una il·lusió; Jesús ressuscitat n'és la garantia.

Sí, una cosa, una experiència única, ha transformat aquests homes; ens han assegurat que era una trobada amb Jesús viu després de la seva mort: es tracta ben bé d'un fet històric, és a dir, d'un fet que ha canviat la història i el curs dels esdeveniments del món.

L'anomenat Jesús (Editorial Claret)

Alain Patin

DIVENDRES SANT, LA MORT D'UN INNOCENT
[10/04/2020]

Llavors, és arrossegat d'un tribunal a l'altre, més o menys oficials. En contra d'ell, es fan sortir totes les acusacions possibles. El detall no té massa importància. Molts règims ens han ensenyat com es poden condemnar uns innocents. Els caps dels sacerdots reclamen la seva mort segons la llei de Moisès, perquè s'ha dit "Fill de Déu". Però com que ja no tenen dret de vida i de mort - els romans els l'han retirat - l'han de presentar a Ponç Pilat.

Davant d'ell invoquen un altre motiu per fer condemnar Jesús, una cosa que el governador no podrà pas admetre, sobretot en aquest període de Pasqua: aquest home predica la revolta, pretén ser "rei". Pilat no està gaire convençut de la culpabilitat de Jesús i, amb tot, el condemna a mort. Al cap i a la fi, un jueu de més o de menys té poca importància.

Llavors, després d'algunes tortures per fer bona mesura, és clavat a una creu segons la llei romana, a dalt d'un turonet a prop de Jerusalem.

Divendres Sant

Era un dia d'abril dels anys 30. L'endemà començaven les grans festes de Pasqua, ja que aquell any Pasqua queia en un dia de sàbat, raó suplementària de fer més festival. Per raons religioses, però també per acabar d'una vegada amb aquesta història, no podia pas ser que els cossos restessin massa temps exposats a la vista de la població. És per això que es va dipositar ràpidament el cadàver de Jesús en un sepulcre que un amic tenia a prop d'allà.

L'anomenat Jesús (Editorial Claret)

Alain Patin

DIJOUS SANT, CARITAT I AMOR
[9/04/2020]

Jesús tria la seva hora: aquest vespre anuncia als seus deixebles que passarà la nit a "l'Hort de les Oliveres", un parc públic on acampaven pelegrins. Judes, un dels Dotze, que ha decidit trair-lo, ho sap, i comunica als caps la informació que permetrà una arrestació discreta. Abans, Jesús manifesta el desig de compartir el sopar de la festa de Pasqua amb els seus deixebles; no n'era el dia oficial, però no se seguia el calendari massa estrictament; d'altres grups també ho feien així.

Jesús, a partir d'aquest sopar, ple de símbols, els vol fer comprendre el sentit dels esdeveniments que, a partir d'ara, es precipitaran. Menjant un anyell es festejava Déu que havia alliberat el poble de l'esclavatge d'Egipte; Jesús alliberarà els homes de tot esclavatge: en un menjar nou, ofereix a tots els qui ho vulguin la possibilitat de rebre en ells el poder del seu amor i el seu poder de renovellament. Morirà: és el camí que ha trobat per a fer passar a tots els homes l'energia i l'esperit que l'habiten.

Dijous Sant

Ara, els deixa un gest senzill, pel qual tot home podrà connectar-se amb ell: pren pa i vi i els els presenta com el seu cos i la seva sang, donats per a la vida del món. Els diu que tornin a fer aquest gest en recordança d'ell: és una nova aliança entre Déu i els homes; Déu posa a la disposició dels homes la seva força d'estimar. Aquest gest no tindria cap sentit per Jesús si no hagués estat segur d'un "més-enllà" de la mort per a ell i per a tots els qui arrossegava en aquesta aventura. Amb això, deia el sentit de la seva mort i anunciava la seva vida de ressuscitat.

Després del sopar, surt a fora i tots es dirigeixen cap a l'Hort de les Oliveres. Els deixebles s'adormen: malgrat el que acaben de passar, es pensen que la nit serà tranquil·la. Jesús és l'únic que no dorm; passa llavors per un torbament immens: ¿no hi havia potser un altre camí per a la seva missió? la seva mort, no seria tan inútil com la de tants d'altres? D'ençà d'uns dies, plantava cara amb senyoria als esdeveniments: de sobte, heus-el aquí aclaparat, desorientat. Davant de la mort, tot el seu ésser es revolta: Jesús és ben bé dels nostres. Però tot un grup d'homes arriba; venen armats; se'l deté, se l'emporten. Tots els deixebles agafen por i fugen. No hi ha ningú per protestar, per defensar-lo.

L'anomenat Jesús (Editorial Claret)

Alain Patin

DIUMENGE DE RAMS - VA VOLER SEMBLAR-SE EN TOT ALS SEUS GERMANS
[5/04/2020]

Amb el Diumenge de Rams iniciem la celebració de la Setmana Santa. Les circumstàncies excepcionals en les quals ens trobem obligaran enguany a viure aquests dies reclosos a les nostres cases d’una forma completament extraordinària. Si acollim aquesta situació des de la confiança que ens dóna la fe i contemplem amb ulls d’amor a eixe Crist, que va voler semblar-se en tot a nosaltres i es va fer solidari amb el sofriment de la humanitat, aquesta Setmana Santa pot convertir-se en una ocasió per acostar-nos més a Ell i créixer en la seua amistat.

Durant aquesta setmana es fan realitat de manera especial les paraules profètiques de Crist abans de la seua passió: “quan jo siga elevat sobre la terra, atrauré a tots cap a mi” (Jn 12, 32). Dirigir una mirada d’amor a Crist Crucificat i acostar-se a Ell amb un cor net enmig del sofriment i la foscor que estem vivint, no ens dóna una explicació racional a la pregunta del per què del que està ocorrent, però ens pot ajudar a trobar en la seua Creu i Resurrecció una força que sosté la nostra esperança.

En la Creu se’ns revela el rostre d’un Déu que en el seu Fill Jesucrist s’ha fet solidari de tota la humanitat: Jesús, renunciant a la seua forma de Déu, es va fer un de nosaltres; va compartir la nostra vida, els nostres cansaments, esperances, sofriments i fins i tot la experiència de la mort. És més, en encarnar-se va voler fer-se el nostre esclau i ocupar l’últim lloc entre els seus germans els homes: no va venir a ser servit, “sinó a servir i lliurar la seua vida en rescat per molts” (Mc 10, 45). Ell, que havia passat pel món fent el bé, va voler experimentar en ell mateix el sofriment d’aquells que són perseguits, condemnats, torturats i assassinats injustament. Ha carregat sobre els seus muscles tot el mal i totes les injustícies que els éssers humans podem cometre.

Rams

En la Creu se’ns revela el misteri d’un Déu que, malgrat això, continua estimant i salvant. Jesús tot ho va fer bé i només va fer el bé. La humanitat únicament ha rebut béns d’Ell i, en canvi, li ho hem pagat amb la mort. No obstant això, des de l’arbre de la Creu continua vessant la seua gràcia: no es torna enrere i porta a plenitud la seua missió de complir la voluntat de Déu; suplica el perdó per als seus perseguidors; s’abandona confiadament a les mans del Pare; li demana a la seua Mare que cuidi la fe dels cristians representats en el deixeble estimat; promet l’entrada al paradís a un dels lladres que han sigut crucificats amb Ell. Als qui el perseguien els va respondre amb una benedicció.

El misteri de la Creu és l’esperança d’un món nou. Estem vivint unes circumstàncies que han transformat inesperadament la nostra vida. La nostra generació mai ens hauríem imaginat passar per una situació com aquesta. No sabem quan ni com acabarà açò, però tots tenim la percepció que hi haurà canvis en la nostra manera de viure. Els creients tenim la certesa que res del que puga ocórrer “podrà separar-nos de l’amor de Déu manifestat en Crist Jesús, el nostre Senyor” (Rm 8, 39).

Amb la meua benedicció i afecte.

+ Enrique Benavent Vidal, bisbe de Tortosa.

PREGÀRIA EXTRAORDINÀRIA I BENEDICCIÓ URBI ET ORBE DEL PAPA FRANCESC
[27/03/2020]

 

«Al atardecer» (Mc 4,35). Así comienza el Evangelio que hemos escuchado. Desde hace algunas semanas parece que todo se ha oscurecido. Densas tinieblas han cubierto nuestras plazas, calles y ciudades; se fueron adueñando de nuestras vidas llenando todo de un silencio que ensordece y un vacío desolador que paraliza todo a su paso: se palpita en el aire, se siente en los gestos, lo dicen las miradas. Nos encontramos asustados y perdidos. Al igual que a los discípulos del Evangelio, nos sorprendió una tormenta inesperada y furiosa. Nos dimos cuenta de que estábamos en la misma barca, todos frágiles y desorientados; pero, al mismo tiempo, importantes y necesarios, todos llamados a remar juntos, todos necesitados de confortarnos mutuamente. En esta barca, estamos todos. Como esos discípulos, que hablan con una única voz y con angustia dicen: “perecemos” (cf. v. 38), también nosotros descubrimos que no podemos seguir cada uno por nuestra cuenta, sino sólo juntos.

* Text complet de la pregària >>>

CAMINEM CAP A LA PASQUA - CARTA PASTORAL DEL BISBE DE TORTOSA
[22/03/2020]

Benvolguts diocesans:

En el nostre camí cap a la Pasqua hem passat el quart diumenge de Quaresma (segon de confinament) a les nostres cases, i se'ns ha anunciat que aquesta situació es prolongarà almenys fins al dia de Pasqua. Us animo que acollim aquesta situació amb la convicció que és el millor per a tenir cura del bé comú, encara que ens supose un sacrifici. És cert que molts pensarem que tenim coses molt més “importants” que fer, però no oblidem que el realment important en aquests moments, és que ens preocupem per la salut de tots.

.....

Continueu llegint >>>

VIURE I CREURE EN DÉU EN LA FRAGILITAT - CARTA PASTORAL DEL BISBE DE TORTOSA
[15/03/2020]

Bisbe EnricBenvolguts diocesans:

Les circumstàncies que estem vivint aquestes últimes setmanes, i especialment els darrers dies, ens col·loquen davant una situació que en ple segle XXI ningú de nosaltres imaginàvem. La nostra vida quotidiana.....

Continueu llegint >>>

MESURES DE PREVENCIÓ CONTRA LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS
[13/03/2020]

Donada la situació provocada pel coronavirus (COVID-19) i com va evolucionant la malaltia, d’acord amb les directrius de les autoritats competents, el bisbat de Tortosa ha dictat les següents normes i recomanacions:

14/03/2020

- Se suprimeixen totes les celebracions públiques de l'Eucaristia a totes les parròquies. Mn. Emili celebrarà missa cada dia a nivell privat pregant per totes les necessitats de la nostra comunitat parroquial.

- Se suprimeixen els funerals a l'església i només es farà, d'acord amb les famílies, una breu pregària al cementiri, a l'aire lliure, i només per a la família més propera. Més endavant, quan sigui possible, ja es faran misses de funeral a la parròquia.

- S'han tancat al públic les dependències del bisbat.

- S'ha tancat l'ermita del Remei fins a nou avís.

13/03/2020

- Se suprimeix la catequesi parroquial a tot nivell, reunions de grups de joves i de formació fins a nova ordre.

- A nivell diocesà se suspèn el recés de Quaresma del clergat, el de laics del dissabte 28 de març i la trobada infantil diocesana –MID-.

- Queda dispensat en tota la diòcesi el precepte de participar en la celebració eucarística els diumenges i solemnitats i es recomana a la població de risc que es quedi a casa.

- Mentre l'autoritat civil no disposi una altra cosa, es continuarà celebrant l'eucaristia per al fidels que no siguin població de risc.

Pel que fa a la nostra parròquia, s'ha tancat el bar de l'ermita fins a nova ordre.

Es recomana en totes les celebracions religioses seguir les normes de sanitat previstes: guardar la distància mínima d'1 metre amb altres persones, rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó, no besar ni tocar imatges ni altres elements del culte i quedar-se a casa si es tenen símptomes de la malaltia (tos o febre).

Reiterem el nostre compromís de pregària pels malalts i les famílies que estan patint directament les conseqüències del Coronavirus, com també al servei de tants professionals de l'àmbit sanitari i assistencial, als qui agraïm el seu treball sacrificat i l’esforç que estan fent.

* Criteris per dur a terme funerals (14/03/2020)

* Supressió de les Eucaristies (14/03/2020)

* Decret de dispensa Missa dominical (13/03/2020)

* Comunicat del Bisbat de Tortosa (13/03/2020)

DIMECRES DE CENDRA, INICI DEL TEMPS QUARESMAL
[27/02/2020]

La celebració del dimecres de cendra obre la porta cada any al temps quaresmal. Aprofitem aquest temps per millorar la nostra relació amb Déu i amb els nostres germans. Seguim els consells del nostre bisbe:

"El nostre ritme de vida no ens predisposa a l'escolta de la Paraula. L’afany pel pa, és a dir, per tot allò que és material, en lo que tantes persones posen la seua esperança, pot tancar el cor a eixa Paraula que ens orienta cap a Déu. L’home d’avui, orgullós del que és, del que fa, del que aconsegueix o del que té, sovint arriba a pensar que no necessita a Déu i pot considerar la seua Paraula com quelcom que no li aporta res.

Ara bé, si reflexionem sobre la veritat del que vivim, en algun moment descobrim que tot allò que tenim o aconseguim no ens dóna la felicitat que esperem. El cor de l’home mai s’assacia amb les coses del món: quan ha aconseguit el que volia comença a desitjar altres coses. I és que en el fons estem necessitats de Déu.

D’altra banda, vivim en un món en el qual escoltem moltes paraules que ens arriben per diferents camins: les persones que coneixem, els mitjans de comunicació social, els instruments de les noves tecnologies, etc… Si analitzem tot el que escoltem descobrirem que no totes les paraules tenen efectes positius en nosaltres. Molts dels missatges que ens arriben ens produeixen inquietud, provoquen sentiments negatius cap als altres, ens lleven la pau o ens aparten de Déu.

Els cristians sabem que la Paraula de Déu és la que més necessita el nostre món i, malauradament, a la que menys atenció parem. Per això vull convidar-vos a què durant la Quaresma dediqueu cada dia un temps a meditar l’Evangeli. Allí trobareu paraules de Vida i la pau del cor."

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

 

Celebració del dimecres de cendra

CATEQUESI DE POSTCOMUNIÓ
[23/02/2020]

L'activitat pastoral de la parròquia compta amb uns grups de catequesi que adquireixen especial valor de cara al conreu i l'estima dels valors cristians que Jesús ens va ensenyar. Diversos grups de xiquets i xiquetes es reuneixen cada dissabte a la tarda al Convent per tal de fer aquest camí engrescador de la fe amb els seus monitors i monitores un cop han fet la 1a Comunió.

 

Catequesi de Postcomunió

CELEBRACIÓ DE LA CANDELERA
[03/02/2020]

Hem celebrat la festa de la Candelera o de la Presentació de Jesús. Els pares dels batejats durant l'últim any han compartit amb la comunitat parroquial l'alegria de formar part de la nostra església. També ho hem celebrat a la parròquia de Les Cases.

 

Imatge de la missa de la Candelera

CELEBRANT LA FESTA DE SANT ANTONI
[29/01/2020]

Un any més hem celebrat la tradicional festa de Sant Antoni, patró dels animals. El diumenge, 26 de gener, tots els balladors i balladores acompanyats de les autoritats van participar de la missa solemne a l'església parroquial, i tot seguit sortiren en processó fins a l'Av. Catalunya amb la imatge de Sant Antoni. Allí es procedí a beneir tots els animals que portaven la gent del poble i es repartiren coquetes i panets.

 

Imatge de la missa de Sant Antoni

 

Un moment de la benedicció dels animals

© Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - Alcanar

Amunt